Makaleler

TMS Tedavisi Sırasında Ne Oluyor? Nasıl Etki Gösteriyor?

TMS Tedavisi, ilaç tedaavisinin faydalı olmadığı durumlarda kullanılan bir depresyon tedavisidir. Majör depresyonu olan kişilerin yaklaşık yüzde 50’den fazlasınının antidepresan ilaçlara yanıt vermediği tahmin edilmektedir.

Bir TMS Tedavisi seansı sırasında, hastanın kafasının sol ön bölümüne elektromanyetik uyarımlar veren bir cihaz yerleştirilir. Bu cihaz tamamen zararsız ve ağrısız bir şekilde beynin duygu durum kontrolünde yer alan dorsolateral prefrontal korteks adı verilen bölgesindeki beyin sinir hücrelerini devamlı bir şekilde uyararak etki gösterir.

Bilimsel çalışmalar TMS tedavisi sırasında beynin dorsolateral prefrontal korteks bölgesinin yanı sıra, beynin duygusal tepkileri yöneten, hafıza ve hareketlerin kontrolüne kadar birçok işlevin yerine getirilmesini sağlayan diğer birkaç bölgesini daha harekete geçirdiğini göstermektedir.

TMS Tedavisi sırasında beyindeki sinir hücrelerine manyetik alanla uyarım uygulayıp, aktivitesini yeniden düzenlerek etki gösterir TMS Tedavisi uygulama yapılan bölgede bozulmuş olan beyin hücreleri aktivitesini yeni hücreler arası bağlantıları (sinapsları) artırarak yeniden düzenlemektedir. Tedavi sırasında manyetik uyarım dalgaları hedeflenen bölgedeki beyin hücrelerinde aynı bir ses dalgasının yarattığı gibi titreşim sağlamakta, bu ise beyin hücresi aktivitesinin normal işlevsel haline dönmesine neden olarak tedavi edici etkisini göstermektedir.

TMS Tedavisi sırasında kişide hiçbir ağrı, sızı oluşmaz, yan etkisiz bir uygulamadır. TMS tedavisi sonrası kişi günlük rutin hayatına hemen döner. Herhangi bir unutkanlık veya hafıza bozulması veya ağrı gözlenmez. TMS tedavisi kronik, ilaç tedavisine rağmen iyileşmeyen, dirençli depresyonun yanı sıra anksiyete, panik atak, obsesif kompulsif bozukluk, demans, Alzheimer, unutkanlık, inme-felç sonrası ve kronik ağrı bozukluklarının tedavisinde kullanılmaktadır.

Diğer Makaleler