Makaleler

Nöropatik ağrı ve Fibromiyalji’de TMS Tedavisi

Nöropatik ağrı sinirlerin ağrıya duyarlı kısımlarında hastalıklara veya yaralanmalara bağlı oluşan sebepsiz ve geçmeyen ağrı sinyali oluşması durumudur. Kişi devamlı olarak bir türlü geçmeyen ağrı hisseder. İlaç tedavileri genellikle ağrıyı geçirmekte etkisiz kalmakta ve çok fazla istenmeyen yan etkilere neden olmaktadır. Bu nedenle ağrıların altında yatan  nedene yönelik tedavilere ihtiyaç duyulmaktadır. Beynin ağrı ile ilgili  bazı bölümlerinin bölgelerinin tamamen zararsız bir şekilde manyetik olarak uyarımı yani nöromodülasyon yoluyla  istenmeyen yan etkiler olmaksızın nöropatik ağrıyı azaltıp, geçirebilmek mümkündür.  TMS Tedavisi beyindeki hatalı bir şekilde ağrı sinyali üreten sinirsel iletişim yollarını yeniden düzenlenip, iyileştirerek yeniden yapılandırılmasını  sağlar. Bu şekilde işlevsel iyileşme sağlayarak ve yeni sinir bağlantı yollarını (nöronal plastisiteyi) geliştirerek  bir türlü geçmeyen nöropatik ağrı şikayetlerinde faydalı olmaktadır.

Beynin motor korteks olarak adlandırılan kısmının TMS Tedavisi ile uyarılmasının ağrı için etkili bir tedavi olduğu bilinmektedir. Transkraniyal Manyetik Stimülasyon (TMS Tedavisi)  Nöropatik Ağrı ‘da beynin motor korteks kısmını zarasız bir şekilde uyararak etki eden bir ağrı tedavisi seçeneğidir. Nöropatik Ağrı TMS Tedavisi hatalı şekilde ağrı üreten sinir yollarını güvenli ve ağrısız  bir şekilde değiştirip, iyileştirebilmektedir. TMS Tedavisi ağrı şikayetlerinde, beynin motor korteks bölgesinde hatalı sinir bağlantılarının yeniden düzenlenmesinde rol oynar. TMS Tedavisi  geçmeyen nöropatik ağrı ve fibromiyalji tedavisinde kullanılmakta ve ağrı kesici analjezik etkinliğini etkili bir şekilde gösterebilmektedir. Tıbbi olarak açıklanamayan ağrı belirtileri olan hastalar (örn. majör depresyon, fibromyalji’de psikojenik ağrı) TMS Tedavisi kronik, ilaca dirençli ağrının yönetiminde klinik açıdan faydalı olmakta ve böylece tatmin edici bir seviyede ağrı kesici bir tedavi seçeneği olarak öne çıkmaktadır Fibromiyalji TMS Tedavisi ağrı şikayetlerini azalttığı gibi depresif bulgulara da son derece iyi gelmektedir

TMS Tedavisi nöropatik ağrı  ve fibromiyalji  şikayetleri olan hastalarda ağrı algılamanın azaltılmasında etkinlik gösterdiği bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir. TMS Tedavisi Nöropatik Ağrı ve Fibromiyalji şikayetleri yanı sıra inme sonrası ağrı, omurilik veya beyin hasarı, MS (Multipl Skleroz), Parkinson hastalığı, kronik ağrı sendromu vb. gibi vakalarda da güvenle kullanılabilmektedir.

TMS Tedavisi anestezi veya sedasyon gerektirmez, ağrı oluşturmaz, olumsuz veya sistemik yan etkileri yoktur. TMS tedavisi Nöropatik ağrı ve Fibromiyalji şikayetlerini gidermek için ilaç tedavisine göre daha avantajlı alternatif sunan etkili ve güvenli bir tedavi seçeneği olarak görülmektedir.

 

November 2012 – Analgesic effects of repetitive transcranial magnetic stimulation of the motor cortex in neuropathic pain: Influence of theta burst stimulation priming.   European Journal of Pain.

November 2011 – Ten sessions of adjunctive left prefrontal rTMS significantly reduces fibromyalgia pain: A randomized, controlled pilot study. PAIN.

​March 2011 –  The Use of Slow-Frequency Prefrontal Repetitive Transcranial Magnetic Stimulation in Refractory Neuropathic Pain. Journal of ECT.

Diğer Makaleler